Защо да уча?


Image result for учене

Напомням на сина ми, че е време за домашните, че ако иска да получи шестичка, усмивка или печат е необходимо да направи нещо и то е да си научи. Тогава....Тогава за пореден път се сблъсквам с въпроса: " Защо да уча?"....И естествено, поради толкова пъти задавания въпрос аз съм се подплатила с аргументи. А, вие?
Случвало ли ви се е да попаднете в тази ситуация?
 Налагало ли ви се е" да вадите" аргументи дори и "от джоба си"?
 На мен често!
Обяснявах, колко е важно човек да е грамотен. Разказвах как на времето е било почти невъзможно човек да се изучи...Как българина е кътал последните си пари за да изучи чедото си и какъв повод за гордост е било. Image result for рисунка - ученик


Пък днес, в нашия модерен век е глупост да се учи...
Използвах и личния пример! Аз чета, детето чете. Смея да твърдя, че съм най-четящият човек сред хората, с които общувам. И отново на камък!

А при вас как е?
Аз лично не се отказвам! И всеки път измислям хиляди нови аргументи на " Защо да уча?".

Но, и не преставам да се питам как стремежа да бъде образован човек се превърна в толкова не желано и без смисъл действие. Кое и какво наложи този модел?
Някъде ние, възрастните го направихме, може би не съзнателно, а увлечени в ежедневието и стремежа за оцеляване.
Някъде, ние им показахме, че да си образован и правиш научна кариера не е доходно. Дори не е престижно!
Постоянните статии, че тройкаджиите стават успешни в бизнеса.
И толкова често срещаните истории в социалните мрежи на успели хора,  героите на Новото време, които почти не са учили, но имат несметно богатство.
Как мислите, дали всичко това не влияе на децата ни?
И естествено, те виждат, че дори човек да е образован, той е принуден да работи работа не по специалността, а заради пари, защото икономическите условия го налагат.
Все по-често чувам около себе си, че няма значение какво си завършил, въпроса е после да си намериш добре платена работа.
И не на последно място облика на образования човек, с висше, магистратури, поне 2 докторантура, дисертация и т.н. Как ви изглежда той?
На мен в повечето случаи, човек обезверен, трудно посрещаш нуждите си, возещ се в автомобил 3-4 ръка, задлъжнял до живот на някоя банка. Просточко казано, човек без самочувствие.
От другата страна-излъскан господин, напомпана дама, последен писък на модата, СПА процедури, уикенди, екзотични дестинации, пълен джоб.
И ето, това са зададените модели на поведение.
 О, забравих и за последната реклама по телевизията, на която млада дама обяснява как си е харесала нещо и звъни на олигарх едно, звъни на олигарх две.....

Това разминаване между реалност и евентуално светлото бъдеще, което очаква децата ни да имат, когато учат на тях някак си им изглежда нереално. И те наистина не разбират: " Защо да учат?". На по-късен етап, когато са по-осъзнати, разбират, че всъщност да си образован е голяма ценност. Защото, защото това, че у теб е изграден навика да учиш и се развиваш, и любовта към книгата и обученията, всъщност те карат през целия си живот да се развиваш, търсиш нови възможности, придобиваш нови умения.....Желанието да учиш не стихва!

Но сега, сега какво да направим за да се справим с въпроса: "Защо да уча?"
Веднага ще отговоря, както казват психолозите необходимо е да се намери мотивацията. Да, де звучи лесно, но на практика сложно.
Тук ще кажа, че не си мислете скъпи родители, че ако сте открили един път мотив, той ще е "во веки веков", тоест винаги ще работи. Приоритетите се сменят. Тук може би ще започнете да се оправдавате, че нямате време, ангажименти и т.н. Не може постоянно да се разправяте с това.
Но, я отговорете ми честно - какво бихте искали за вашето дете? Какъв живот да има то? Да мечтае ли? Да бъде успял, щастлив човек?
И след като сте го създали, как може да се уморявате да му показвате колко сте щастливи от факта, че то е тук, сред вас.
 Image result for деца и родители игри

Знам, че да си родител е много сложно, отговорно, но това е единствената роля на човек, която не може да напусне. Това не е работа, партньор, хоби, които можеш да изоставиш, или напуснеш. Тук е завинаги!
Ето защо, обогатявайте себе си ежедневно, развивайте се, усмихвайте се, пътешествайте, наслаждавайте се. Това е част от процеса на учене. Общувайте с децата си, смейте се. Покажете им, че вие заедно се учите. Покажете им, че живота е училище и човек е истински щастлив, когато учи себе си чрез другите.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Тинейджърите и техния свят

Невинните детски странности