За любовта и партньорството


Вредните навици, които унищожават връзката
Началото на всяка връзка обикновено е романтично, изпълнено с много любов, безброй жестове на внимание...Нещата между нас вървят добре и се обичаме,подкрепяме и разбираме и напълваме своята емоционална банкова сметка ( ЕБС). Създаваме у себе си и партньора си чувството,че сме приемани и обичани и това е действителността. Щом отношенията ни започнат да се влошават, ние започваме да теглим от ЕСБ.
Разрушителен навик №1 - ЗаяжданетоImage result for заяждане

Този навик е присъщ и за двата пола, но като,че ли на нас дамите по така ни идва от вътре. Ние сме добри в заяждането, в даването на съвети като жест на любов. Не е така при мъжете. Дамите трябва да научат,че има неписан код ,чрез който половинките им действат: мъжът предлага съвет на друг само когато е специално помолен за това.
Ние обаче, се заяждаме когато той не сменя изгорялата крушка, не поправя крана,гледа телевизия до късно през нощта и др.такива, а всъщност вместо да недоволстваме и се заяждаме може да го помолим.
Разрушителен навик №2 - Гневните избухвания
Те са нещо повече от опит да накажем партньорите си, тъй като са направили нещо, което не ни харесва. В гнева си се опитваме да "дадем" на личността срещу нас "урок", казвайки нещо болезнено. Всеки от нас има личен арсенал от оръжия,които използва, когато се нуждае от тях. Те се проявяват под формата на викове, критика или саркастични изявления. Независимо от формата тези действия разстройват ЕБС. Всеки от нас има възможност да нарани половинката си по-дълбоко, от който и да е друг. Любимите ни са изключително уязвими от гнева ни. Дори и гневът да разреши някакъв конфликт ще доведе до нови други.Мъжете понасят повече гневни изблици, дамите са по-раними и им трябва повече време за да ги преодолеят. Тук препоръчвам да използвате едно просто умение и се нарича "Аз послание".


Разрушителен навик №3 - Критиката
Image result for критика


Ако искате да сложите край на връзката си , критикувайте партньора си.
Не симпатията, разбирането, любовта, подкрепата или почитта определят кой брак ще просъществува и кой не, а негативните действия, които се задълбочават с времето.
Постоянната критика или презрение от страна на единия партньор е предпоставка за семеен проблем или развод.Съпругата критикува или обвинява мъжа си, той заема отбранителна позиция като прекъсва общуването или прибягва към атака. Резултатът е деструктивна борба , която може да завърши със словесна битка или физически наранявания. Това води до претоварване с негативни емоции и ЕБС е пресушена и изчерпана. Случи ли се това по-нататъшната дискусия е болезнена и те трябва да прекратят спора, докато се успокоят . Двойката най-вероятно ще се нуждае от външна намеса , за да се научи да контролира този кръг.


Аз и ти в идеална връзка, възможно ли е това?
Темата за идеалната връзка вълнува много съвременното общество. Възможно ли е това, как може да се постигне? Много книги, филми, статии в интернет са посветени на тази тема. Но въпреки това времето в което живеем е време на " бум на раздели и разводи"....Често чувам " цъкането" на по- възрастното поколение, тяхното неодобрение по повод на това. Техните коментари : " при нас тези работи ги нямаше, ние търпяхме. То днешните млади, кви са такива......".

Image result for двойка
Аз като един представител на днешното поколение, не съм много съгласна с тяхните коментари, а вие?
Сега ще Ви представя една моя стратегия за постигане на хармонична връзка, без да се налага едната страна да е винаги потърпевша или жертва.
1. Приемане на партньора.
Всички ние сме уникални по своята същност, но имаме добри и лоши страни. За да приемем партньора си трябва първо да приемем себе си. Да се научим да приемаме своите положителни и отрицателни качества, само тогава ще приемем партньора си. Помнете, той е наше огледало.
2.Да общуваме ежедневно.
Да тук виждам, вашите намръщени погледи...повечето мъже искат да ги оставят намира.Ок, дайте им половин - един час за тях. После ги помолете да Ви помогнат да приготвите салатата или друго нещо....тогава си споделете как е минал денят на всеки от вас.
3. Ясно и конкретно заявявайте един на друг, какво искате и очаквате. Особено мъжете обичат да знаят какво конкретно трябва да направят. Например : да изхвърлят боклука, да напазаруват / 1 кг. захар, 1 хляб - нарязан и т.н./
Често мъжете по време на консултация ми споделят, аз не знам, какво иска тя...Така, че отнася се и за двете страни споделяйте един с друг желанията и намеренията си....
4. Общи интереси - хоби.
Въпреки, че сме различни мъжете и жените това не пречи да имаме интереси в една посока - да харесваме едни и същи книги, музика. Да обичаме да се разхождаме в планината и т.н. Общите интереси водят до общи преживявания, а това допринася и за по - голям синхрон и сближаване на партньорите.
5. Каквото и да се случи първо говорете с партньора.
Никога не правете грешката да споделите с приятелка или майка Ви за вашите проблеми, ако преди това не сте го обсъдили с партньора си. Няма да забравя как преди години свекърва ми / която вече не е сред живите/ ми беше казала : " снощи не можах да спя. 
- Защо? - попитах аз - ами вие така се скарахте, сърцето ме заболя....Аз се засмях и и казах, не се безпокой всичко е наред....Да, каза тя - вие си лягате, сдобрявате се, спите си, аз цяла вечер се мятам насам - натам в леглото...."
6. Любовта - най- важната причина, която ви е събрала в двойка. Пречупвайте всичко през нейната призма и нещата се получават.

В мен винаги живее надеждата, че любовта е вечна. И когато двама души се срещнат, влюбят се не е случайност...Обичайте се, не с цената на компромисите, а на истинската, влудяваща любов, която нито времето, нито годините заличават. Тази любов, при която когато го видиш/я видиш дори и след 20 години да ти пърхат пеперуди в стомаха. Тя именно е възможна когато ти си цял, когато твоята личност е пълноценна, когато първо обичаш себе си, тогава можеш да обичаш друг и да му подариш щастие.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Тинейджърите и техния свят

Невинните детски странности