Детето като манипулатор


Случвало ли ви се е да сте в ситуация, когато детето ви крещи истерично, тръшка се, а невинните му очи са се превърнали в  извори от леещи се сълзи докато с трешерещ глас обяснява какво "ИСКА". Ако отговорът Ви е "да", то значи по всяка вероятност отглеждате в дома си малък манипулатор и изнудвач.
Те са толкова сладки и мили, но понякога едва се сдържате и се чудите какво да правите. Понякога сте на ръба. И ако дори веднъж проявите слабост или съжаление, независимо по какъв повод, то има риск детето да забележи това и да изгради своя собствена стратегия за поведението си така, че винаги да постига своето. Например: ако веднъж разрешените 15 минути пред телевизора , а сте имали правила. Но след това тези 15 минути се  превръщат в 2 часа преди всяко лягане. Забранявате храни като чипс, шоколад, пуканки, но в един момент започванете да ги купувате редовно.
Положили сте доста усилия докато научите детето да се облича самостоятелно, но има ситуации в които бързате и всичко за което сте се трудили отпада. Самостоятелното обличане от дълго очакван момент за самото дете става изцяло ваша грижа. 
За да има спокойствие в дома ви, вие постепенно разширяваш границите на позволеното, а малкият ви немирник се стреми точно към това. Да бъдете уязвими и колкото по-напрегнати и нервни ставате с времето, толкова по-добре, защото по-бързо склонявате да отстъпите само и само да цари тишина в дома.  В зависимост от  реакция ви, то преструктурира поведението си. Дори малки, децата перфектно владеят изкуството на манипулацията и прибягват винаги до нея, ако иска да притежават нещо.
Image result for проблемно дете
Няколко разновидности на поведението на малкия манипулатор:

Наполеон
Ужасно упорит и суров тактик, с крайно развито чувство за собственост. Всички играчки са само негови, ако трябва да си раздели с някого своята играчка – изпада в истерия … Но ако вземе нещо чуждо –поведението му е, че все едно нищо не се е случило.За него правилата не съществуват.Опитва се да налага своите чрез сила и власт. По правило – няма приятели, защото повечето деца не искат да играят с него заради поведението му. В игрите държи да се спазват неговите правила. Този типаж се среща по-често сред момчетата, но момичешкия вариант също не е лек.
Какво да правите?
Важно е да научим детето, че както то има желание, интереси така и другите деца имат. И е добре да се научи да изслушва, приема другите, да разбира и уважава.
Като начало може да го помолите да отдели играчките, които не са му толкова любими и да ги дава на децата да играят заедно. Може дори да си разменя или подарява.
Също така в началото може да му помагате като заедно организирате игри, в които всяко дете да заема ключова позиция, ръководна. Така с времето детето ви ще се научи да се вписва в колектива, ще се повиши авторитета му сред децата, ще се научи да общува и печели приятели.

Малодушие

Понякога от прекомерна тревожност и стремеж към съвършенство, или обгрижване стигаме до там, че децата се научават да правим всичко вместо тях. С едно такова умоляващо гласче ни казват: "Мамо, моля те помогни ми! Не мога сам!", а дори още на са започнали.

Какво да правите?
Не го съжалявайте! За всяка възраст си има определени задачи и отговорности, които детето може да свърши само. Не се поддавайте! Ако винаги  сте на разположение, сами поощрявате инфантилността и пасивността. В тези моменти е добре да го поощрите. Кажете му нещо от сорта на: " Аз съм те виждала колко добре се справяш. Даже си много добър."
Ако това не помага опитайте с преговори. Кажете: " Опитай сам, ще проверя и ако не си успял, ще го направим заедно."


Изнудвач
Има деца, които може да мотивирате към действие единствено ако предварително знаят какво ще получат. Например: ако подредят стаята ще стоят на компютъра, ако си измият ръцете ще получат близалка и т.н.

Какво да правите?
Изработете си табло с правила. Нека то бъде с графи поощрения, подаръци и наказания. Не отстъпвайте!
                                                                                            Image result for проблемно дете   
Краля и свитата му
Родители, измъчени от всякакви щуротии на детето си, накрая вдигат ръце и не искат да бъдат вече отговорни за поведението му: "Не научихме стихотворението, защото се глезеше". Детето все още не е в състояние да си представи последиците от действията му, затова нашата задача е да му ги покажем.
Какво да правите?
Определете правилната йерархия в семейството и ако сте решили нещо, настоявайте за него. Отначало "краля" ще започне да се бори за власт. Бъдете непреклонни. Ако детето устрои истерична сцена, само и само да стане на неговото, не се опитвайте да го убеждавате в каквото и да било, ще е по-зле. Строго му кажете, че не възнамерявате да се съобразявате с неговите изисквания и излезте от стаята. Общувайте с детето като с равен. Дайте му свобода на избор - какво да яде, какво да облече, каква книга да прочете. Детето трябва да чувства, че неговото мнение е важно за вас. След като веднъж установите правилата и властта си, детето ще започне да се отнася с повече респект към думите и намеренията ви.

Робовладелец
Детето е силно привързано към негов близък човек и не се съгласява да го пусне нито за една крачка. Това на пръв поглед прилича на проява на любов, но всъщност е перфектна манипулация. Често децата се държат по този начин с бабите си и те им позволяват всичко.

Хамелеон
В къщи детето е едно, в детската градина – друго, на вън – трето ... То може да бъде добро, стига да иска нещо и става лошо, ако трябва да избяга от наказания.

Остави ме!
Разяреното дете подсъзнателно иска да го оставите. То хем е презадоволено, хем всичко го дразни и не му допада. То не умее да се подчинява на общите правила защото се чувства като изгнаник в детската градина или в училище, трудно си намира приятели.
Какво да правите?
Помогнете му да се научи да създава приятелства, да разбира собствените си емоции, да проявява емпатия.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Тинейджърите и техния свят

Невинните детски странности