За модерното родителство


Image result for родителство


Да си родител е една изключителна благословия. Да очакваш появата на детето с трепет, първото му гукане, думи, прохождане, трепетите около прекрачване прага на училището, кариерата му и създаването на неговото актуално семейство. Всичко това носи щастие, наслада за сетивата, но и грижа...Грижа по отношение на това дали правиш всичко, което трябва за детето си...                                                                                           
Все по-често се наблюдава стремежа на младите родители да бъдат перфектни в грижите си. Да задоволяват веднага прищевките на децата...Да се съревновават с другите родители...Да бъдат либерални родители!
Днес ще се опитам да представя своята гледна точка по отношение на родителството, като в нея по-скоро ще изложа своя опит от моята работа и отглеждането на децата ми.
Тенденциите, които наблюдавам при съвременните родители са в посока или изцяло да останат у дома, най-вече майките. Понякога срещам и двойки, които работят от вкъщи с идеята да могат да се посветят изцяло на децата си.
Или другата тенденция е майката да се завръща рано към професията си, особено ако е успяла преди раждането да изгради кариера.
 Тук няма да се спирам на това да дам препоръка кое е правилно, защото всъщност изборите ни се ръководят от приоритетите и ценностите ни.
По скоро бих обърнала внимание на крайностите. Те нарушават хармонията и носят дискомфорт във всяка една сфера. Тоест от една страна са родителите, които са се посветили изцяло на децата си, те нямат личен живот, не разполагат с времето си. Когато ги попитам какво обичат да правят или как си почиват, те обикновено нямат отговор. Или казват когато детето порасне ще си почина. Но при някои тези деца са вече в 6-7 клас.
Като част от работата ми е и да наблюдавам комуникацията по между им. Много често партньорската двойка е разединена. На една страна са майка и дете, на друга баща. И тук бих споделила, че това е недопустимо. Мъжът и жената се събират за да изградят двойка заедно. От тяхната връзка се появява детето. Неговата поява не бива да раздели двойката. Много често в тези нарушени взаимоотношения мъжът се чувства излишен. Това често води до разпад между партньорите, или паралелна връзка.
На другия полюс са отдадените на работа, градеж на кариера родители. Там в повечето случаи детето се чувства самотно. То обикновено е засипано с подаръци, посещава атракционни места, но гладът му за любов не е запълнен.

Друг момент, който създава дискомфорт на съвременните родители е липсата на правила и граници в общуването. Тук най-често са родителите, които наричат себе си либерални и говорят как са приятели с децата си. Но всъщност не си дават сметка, колко им навреждат. Първо децата имат нужда от правила, защото това им помага да се ориентират в обстановката. Помага им за устойчивостта при изграждането на психиката им. Правилата ги и научават да се социализират. В крайна сметка ние живеем в общество, в което има закони и правила.
После поставянето на граници позволява и да двете страни да се научат до къде в личното си пространство да допускат и се защитят, за да не се чувстват на по-късен етап ощетени.
И всъщност много важно е да бъдем за децата си авторитети, хора на които те имат доверие и уважават. Това е същината на родителството. Да бъдем пример за тях, хора които будят възхищението им, респектират ги и комуникират успешно.

Като следващ акцент по темата бих посочила изграждането на качества и ценности у детето. Детето, което също пораства и става част от гражданското общество.
Все по-често се сблъсквам с примери, които ми показват, че повечето родители залагат да развиват индивидуалността и потенциала на детето. И в същото време не инвестират в неговите социални умения, успешната комуникация и колективното съзнание.
Още от прастари време хората са се обединявали за да оцелеят, да запазят рода. Държали са на ценностите и правилата, на наследството на рода....Днес това,като че ли е позабравено?
Налага се култ на индивидуалността и се забравя за общото.
И тук ми се иска да дам пример с религията. Исус Христос е започнал сам, но словото му се е разпространило сред неговите ученици, последователи са го разпространили по света. Това е помогнало и днес да се съхрани християнството.
Каква е връзката с родителството?
Семейството като най-малката градивна единица на обществото задава ценностите му. Предава ги на детето си. То ги пренася в средата си. И ако всеки от нас дарява детето си с любов, сърдечност, учи го на благодарност и щедрост, родът ни ще оцелее.Image result for родителствоОсъзнавам, че да си родител в съвременния свят е трудно. Имаш куп задачи. Необходимо е да научиш на толкова много неща децата си....Но най-важното е да имаш добро сърце и всичко ще се нареди!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Тинейджърите и техния свят

Невинните детски странности