Тинейджърите и техния свят

Ако у дома вече си имате тинейджър или някой, който е на прехода между дете и тинейджър сте наясно колко бързо се сменя тяхното настроение.
А да не говорим, ако се опитате да дадете пример със себе си...Как сте постъпвали?...Какво е било поведението Ви?....Оле, разиграва се цял скандал...
А пък ако имате и изисквания - да се прибира навреме, да знаете къде е и тем подобни....Тогава няма как да избегнете конфликта с вашия тинейджър.
Аз самата все още имам вкъщи представител на това съсловие и съм напълно наясно, как човек трябва да лавира между това да бъде строг и изискващ родител, да не накърнява достойнството им, пък в същото време да има връзка на доверие с юношата за да може той да споделя...
За пореден път си давам сметка колко отговорно е да си родител и тук поправителен няма.

Резултат с изображение за тинейджъри

С какво се характеризира тази възраст:
Това е периода, когато детето пораства, придобива опит, изгражда умения. Това е възрастта в която родителите не са вече авторитети. Тук водещи стават приятелите. Тинейджърите се интересуват от техния свят. Изграждат своя култура, имат свои интереси, в които в повечето случаи родителите не присъстват. Те стават онези досадни хора, които им пречат.
През този преход от дете към възрастен се формира идентичността. Въпросите които вълнуват тинейджърите са най-вече : " Кой съм? и " Дали съм харесван?". Много често през този период те, преживяват и първите кризи на личността, които за родителите понякога остават неизвестни. Тяхното поведение изцяло се ръководи от желанието да бъдат приети в групата, общността към която искат да принадлежат.



Резултат с изображение за тинейджъри




Често за да бъдат приети, те се конформират, дори и да не харесват поведението на другите. Но страха от самота, отхвърляне ги води и до безразсъдни постъпки. Някои от тях прибягват до различни зависимости - наркотична, хазартна, компютърна, хранителна, други имат девиантно поведение.
В този период те се интересуват и от своето бъдеще. Задават си въпроси от рода на " Какво ще правя? , Как ще продължа?...."
Повишеното либидо също им създава дискомфорт. Първите трепети и сексуалния нагон се смесват и понякога ги объркват. Имат нужда да говорят с някого, да опознаят другия пол и постъпките му. Често правят това със своите връстници и приятели, но понеже и на тях им липсва опит обикновено все повече се объркват.
Периодът на юношеството е много възлов за формиране на личността. Не винаги порастващите деца преминават леко през него.
 В днешно време пък границата е много снижена. Наблюдавам, че първите кризи на личността " Кой съм Аз? и Харесван ли съм?" се появяват още във възрастта 10-12 години.
Децата все още не разбират какво се случва, родителите в стремежа си да бъдат до децата като че ли повече ги задушават и не им позволяват да се отделят и получат своята автономност, а това е огромна пречка в развитието и формиране на идентичността.
Като родител ще кажа, че е добре да бъдете до своето порастващо дете, но и да му дадете възможност да има своята опитност...да сгреши. Да понесе последствията без натякване,а защото това е неговия избор.
Позволете им да растат, защото само така се формират като зрели хора, които могат да носят отговорност.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ама на мен дали ще ми се случи?

Искам да съм богат на 15 години

Бъди щастлив/а! Живей в успех!